Een creatief dagboek

De komende dagen kun je met Project Jouw Jaar stilstaan bij jezelf. Met een dagboek. Of schrift. Wil je eigenlijk niet schrijven, maar liever tekenen of kleuren?

Maak dan een art journal. Ik vond een interessant artikel online hoe je dat kunt doen: klik hier.

FLOW had een leuke tip: klik hier. Lees de site. Het magazine vat het ook even samen… mocht je (te) streng zijn voor jezelf:

  1. Haal een schetsboek met wat dikker papier in huis, een fijne pen, wat verf, een schaar, een lijmstift en een oud tijdschrift. Begin zonder na te denken.
  2. Je kunt ook voor een paar euro een oud boek kopen met een mooie kaft. Als je de pagina’s grondt met gesso (een soort primer), kun je er weer op schrijven, tekenen en plakken.
  3. Ervaring, kennis of een einddoel zijn niet nodig. Het kan niet fout gaan.
  4. Doe waar je zin in hebt. Als het je leuk lijkt om te scheuren, ga scheuren, als je verf wilt uitproberen, zet wat klodders op papier. En verspreid de verf dan eens met je vingers of een bankpas.
  5. Oordeel niet, maar ervaar.
  6. Het mag ‘lelijk’ worden. Het handige van een boek is dat je het dicht kunt doen, de druk van een schildersdoek is bijvoorbeeld groter. Je mag ook pagina’s dichtplakken, uitscheuren, verbranden en je hoeft al helemaal niks te delen.
  7. Denk nooit: ‘I lost it’. Bang zijn dat je ‘het’ kwijt bent, daar heeft elke creatieve geest weleens last van. Het komt weer.

Dromen herinneren

Dromen geven informatie. Iedereen droomt. Dromen is een biologische noodzaak. Door te slapen en te dromen rust je uit en organiseer jij je gedachten, gevoelens en emoties. Zo herstelt jouw fysieke en mentale systeem.

In je onbewuste bevindt zich alles wat jij in je leven hebt meegemaakt. Dat betekent ook die gebeurtenissen die jij liever vergeet. Of die je alleen onthouden hebt met je lichaam en niet met je geheugen in je hoofd.

Maar (soms) zonder dat we het door hebben, sturen de onderdrukte emoties, gevoelens en gedachten ons dagelijks gedrag aan. In je dromen komt dit onbewuste deel van jezelf naar voren. Op een manier die verrassend en soms ook, in nachtmerries, angstaanjagend is. Dat wat je weggestopt, wil gezien, gehoord en gevoeld worden.

Je droom komt je als het ware iets vertellen en aan jou de taak om dat te ontdekken. Dat maakt je droom betekenis geven de methode om je problemen achter je te laten.

Maar hoe onthoud je jouw dromen? Iedereen kan het leren! Het vraagt je wel om te oefenen.

Wat doen wanneer je wakker bent?

Leg je droom vast, direct nadat je wakker bent geworden

Je droomherinnering is vaak vluchtig. Als je eerste gaat ontbijten of douchen ben je jouw dromen vergeten wanneer je daarmee klaar bent. Schrijf daarom je droom op direct nadat je wakker bent geworden.

Wanneer je geen zin hebt om je droom helemaal op te schrijven, schrijf dan een paar steekwoorden op en werk die later op de dag uit. Of spreek je droom in via een app op je telefoon. En ook kun je je droom vertellen aan je partner (als hij of zij er zin in heeft…)

Wees je bewust hoe je je voelt

De stemming waarin je wakker wordt, is vaak ook de stemming van je laatste droom. Neem even de tijd om te weten hoe je je voelt. De droombeelden die bij dat gevoel horen, zullen dan gemakkelijker terugkomen en  herinnert.

Terug naar de slaaphouding

Je droomherinnering hangt samen met de houding waarin je lag toen je de droom had. Lig je in dezelfde houding als toen, dan schiet de droom je makkelijker te binnen. Omdat je vaak wakker wordt uit je laatste droom, kun je eerst het beste in dezelfde houding blijven liggen. Schiet je niets te binnen? Veranderen dan voorzichtig, met je ogen dicht, van houding. Misschien dat je je droom je dan te binnen schiet.

Schrijf àlles op wat je je herinnert

Soms zeggen mensen dat ze nooit dromen. Maar vraag je door, dan blijken ze zich wel degelijk van alles te herinneren. Ze vinden de droom alleen te gewoontjes om op te schrijven. Maar: ook gewone dromen zijn dromen waaruit je veel te weten kunt komen. En als je goed naar een droom kijkt, blijkt die op het tweede gezicht bijna nooit ‘gewoon’ te zijn. Wees dus niet te kritisch over je dromen, maar schrijf gewoon alles op.

Wat kun je als voorbereiding voor het slapen doen?

Maak een lijstje van belangrijke mensen uit je leven

Je droomt soms over gebeurtenissen of personen uit je dagelijkse leven. Dus maak een lijstje van een stuk of 6 tot 8 mensen met wie je veel te maken hebt. Zoals je partner, kinderen, goede vrienden of collega’s. Wanneer je dat lijstje in gedachten langsloopt als je wakker bent geworden, kan je opeens te binnen schieten: ‘Ja, ik heb van Henny gedroomd, dat is waar ook’. En als je weet van wie hebt gedroomd, weet je vaak ook beter wat je hebt gedroomd.

Ook al zijn je ouders overleden, zet ook hen op jouw lijstje. Veel mensen dromen over hun ouders, ook als zij al (lang geleden) zijn overleden.

Mediteer voor je gaat slapen

Onderzoek bewijst het: mensen die regelmatig mediteren onthouden hun dromen beter. Dat is ook geen raar: door mediteren wordt je gedachtestroom wat minder. Ook komt er meer ruimte voor droombeelden. Dus een minuut of tien of vijftien mediteren voor je gaat slapen, helpt je om de volgende ochtend je droom beter te onthouden.

Ook als je regelmatig op een ander moment van de dag mediteert, zul je je dromen makkelijker kunnen herinneren.

Geef jezelf een suggestie

Je geeft je onbewuste als het ware de opdracht je droom voor je vast te houden. Ontspan je lekker als je eenmaal in bed ligt. Dan maak je een zin waarin je jezelf opdraagt je droom te herinneren. Zoek een zin uit die je aanspreekt. Voorbeelden zijn: ‘ik wil mijn dromen’ of: ‘morgen wil ik mij m’n droom herinneren’. Een langere zin kan ook natuurlijk.

Deze zin blijf je nu zachtjes voor jezelf herhalen. Of je herheelt de zin steeds in gedachten. Het beste is dat je met dit zinnetje op je lippen in slaap valt.

Geef je dromen een plaats in je leven overdag

Praat erover, mijmer erover, denk erover na. Dat doen we ook met de mailtjes tijdens de 12 dagen. Hoe meer aandacht je je eigen dromen geeft, hoe meer aandacht je aan dromen in het algemeen besteed, hoe meer ze zich aan je laten zien.

Als het onthouden van dromen niet helemaal direct lukt, laat je niet ontmoedigen. Iedereen kan binnen korte tijd leren fragmenten van dromen of zelfs hele dromen te onthouden. Tips of een reactie? Laat het weten!

12 heilige nachten en dagen

De nachten tussen kerst (25 december) en Driekoningen (6 januari) staan voor sommigen bekend als de twaalf heilige nachten. Reden voor mij om er elk jaar een Project van te maken: Project Jouw Jaar.

De periode waarin het ene jaar overgaat in het andere, waarin samenzijn met familie en vrienden centraal staan. De periode waarin het zonnejaar van 365 dagen doorloopt, terwijl het maanjaar van 354 dagen eindigt.

Deze overgangstijd van elf dagen en twaalf nachten is er één van heldere inzichten en bezinning. De dromen die je droomt tijdens de heilige nachten, geven je een inkijkje in het nieuwe jaar. Nieuwsgierig? Leg een notitieboek naast je bed en maak een droomreis door het nieuwe jaar.

Twaalf voorspellingen

Voorspellende dromen zijn op zich al bijzonder, maar in deze periode gaat de voorspellende waarde – volgens de traditie – nog een stap verder. Nacht één (25 op 26 december) tot en met nacht twaalf (5 op 6 januari) staan voor de maanden van het jaar. Wat je droomt in de nacht van 25 op 26 december voorspelt dus wat januari je brengt. Maar pin je dromen er niet op vast. Leg een notitieboek naast je bed en beschrijf na iedere nacht je dromen. Gedurende het komende jaar, 2021, kun je de waarde van deze mystieke traditie onderzoeken.

Hoe werkt het?

Wetenschappelijk zijn voorspellende dromen natuurlijk niet verklaarbaar. Maar eeuwenoude mysteries zijn de moeite van persoonlijk onderzoek waard. Let eens op je intuïtie in deze periode. Wat zegt je gevoel over je werk, partner, passie, levensgeluk? En over de familieleden die je in deze periode veel ziet? Laat je intuïtie spreken en luister goed naar je dromen. Als je zelden dromen onthoudt, gebruik deze tijd dan om te oefenen. Je zult merken dat als je je voorneemt je dromen te onthouden, dat op een gegeven moment ook lukt.

Schrijven dus. Of een creatief dagboek maken.

Meer weten? Lees verder op de website.

Je eigen ruimte innemen

Wat doe jij als je in gesprek bent met iemand? Luister je vooral? Hoe reageer je als je een tegenligger op de stoep tegenkomt? Zeg jij sorry wanneer iemand tegen jou aanloopt? Hoeveel ruimte durf jij in te nemen? Hoe komt dat toch dat sommige mensen zich kleiner maken? Minder belangrijk en de ander dus groter maakt. Mag jij geen plaats innemen? Is die ander zoveel belangrijker dan jij?

Verantwoordelijk

Voel jij je verantwoordelijk voor de ander? Dat hij of zij zich goed voelt. Met je verstand begrijp je het wel: Jij bent niet verantwoordelijk voor het verdriet en het ongemak van de ander. Net zoals de ander niet verantwoordelijk is voor het verdriet en ongemak in jou. Maar voelt het ook zo? Als je met jouw opmerkzaamheid en gevoeligheid opmerkt dat de ander iets nodig heeft.

Jezelf begeleiden

Om je eigen ruimte in te nemen, moet je jezelf leren begeleiden. In je wensen, in je verdriet, in de eenzaamheid. Maar vooral in de vrijheid in de verbinding met wie jij bent. Jouw kostbaarheid. Je bent het grootste geschenk voor de ander door helemaal jezelf te mogen zijn. De ruimte die je inneemt en jouw oordeel, jouw mening, is niet gericht tégen de ander. Die is er vóór jou. Als je je ruimte inneemt, is dat dus niet bedoeld om de ander te schaden, omdat je die niet leuk, lief of aardig vindt. Dit is bedoeld om trouw te kunnen blijven aan jezelf. Goed voor jezelf te zorgen en via die weg gezond te blijven. En vanuit die plek kun je er op de meest optimale manier voor een ander zijn.

Onderzoek

Om jezelf te helpen en dus te begeleiden kun je op onderzoek gaan. Neem je voldoende rust en tijd om de dingen te doen die voor jou belangrijk zijn. Wees hierin eerlijk naar jezelf: wat vind ik echt leuk om te doen, en wat doe ik ‘omdat het zo hoort’. Je kunt alleen volledig jezelf zijn als je vooral éérst goed voor jezelf zorgt. Verleg de focus naar wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn. En dan volgt de rest vanzelf. En daarmee ook het contact en de verbinding met de ander.

De Dag van

Elke derde vrijdag van november is de landelijke Dag van de Biodynamische Psychologie. Dit jaar is de vijfde editie en kun je deze dag op verschillende plaatsen in Nederland terecht voor meer informatie over deze lichaamsgerichte manier van therapie. Een #opendag om binnen te lopen.

Ook bij mij in Zwijndrecht is de deur open 15 november!

Je bent welkom in mijn praktijk aan de Burg. de Bruinelaan. Ik vertel je graag wat biodynamische therapie voor je kan betekenen.

De deur is open tussen 10:30 en 12:00 uur en de koffie en thee staan klaar. Je bent welkom! Aanmelden hiervoor is niet nodig. Het is een #opendag 🙂

Ook kun je deelnemen aan de gratis les Mindfulness van 9:00 uur tot 10:00 uur. Hiervoor graag wel even aanmelden. Dat kan via de mail: klik hier.

Meer informatie over deze ‘Dag van’ vind je op www.lichaamsgebaseerd.nl.
Vragen? Mailen kan via info@anine.nl.

Wat kan een biodynamische therapeut voor je betekenen?

Als je vastloopt of hapert uit schaamte of angst en je komt er alleen niet meer uit, kan het helpen steun te zoeken bij een biodynamische therapeut. Deze helpt de authentieke levenskracht in jou weer aan te spreken. Samen onderzoek je hoe je met je zelf omgaat en wat er in je en met je lichaam gebeurt. Je leert te luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft. Misschien word je je daardoor voor het eerst bewust van het feit dat je meer bent dan een denkend hoofd. Je ontdekt wat je dwars heeft gezeten in het verleden en wat je op dit moment in de weg zit om te leven vanuit je verlangens.

Meditatie: de waterlelie

Een lichte meditatie die je ontspant. Je kunt deze meditatie vaker per dag doen.

Ga comfortabel zitten met een rechte rug. Voel bewust je schouder. Voel bewust je nek. Draai een paar keer je. hoofd een beetje naar links en een beetje naar rechts. Buig dan je hoofd naar voren en weer omhoog.

Voel bewust wat je doet. Word je bewust dat je een atlas. en een draaier hebt, de twee bovenste wervels die zo in elkaar zitten dat je hoofd eigenlijk alle kanten op kan. Je kan dus zowel ja knikken als nee schudden. De atlas is vernoemd naar de mythische Atlas die hemel en aarde op zijn schouders moest dragen. Zo zwaar kun. je je voelen alsof je het universum op je schouders torst.

Blijf met je hoofd zachtjes draaien en weest bewust dat deze oefening je verlichting geeft.

Ontspan je schouders. Trek ze eventjes helemaal op, tot aan je oren en laat ze dan zachtjes vallen. Of zakken. Doe dit nog twee keer.

Stel je nu voor dat je hoofd een waterlelie is, die dobbert op het water. Voel dat er schommelende bewegingen ontstaan: je hoofd zoekt een eigen zwaartepunt en stabiliteit. Laat die bewegingen toe en ga mee in de stroom. De lelie drijft en dobbert. Je hoofd volgt deze beweging.

Adem rustig en licht. Door je neus inademen, via je mond uitademen.

Voel het schommelen. Adem in en uit. Rustig dus. En licht.

Blijf dit herhalen.

Een paar minuten.

En als je even gedachten hebt, stel je dan de waterlelie weer voor.

Open erna rustig je ogen en voel je lijf.

Neem even de tijd:

Hoe is het met je. hoofd. Je schouders. Je nek. Je adem. Je rug. Wees benieuwd. Tot aan je tenen. Zonder oordeel. Neem alleen maar waar.

Muziek

Vind je het fijn om een muziekje te horen, luister dit album eens op Spotify: klik hier.

Mindful en Mindfulness… wat is dat nou?

Als je op een verjaardag, bij de kassa of waar dan ook ‘mindfulness’ of ‘mindful’ ter sprake brengt, is mijn ervaring: óf iemand weet wat het is en heeft er een duidelijke mening over, óf iemand heeft geen idee wat het is.

Mindfulness als modewoord

Ken je het (niet)? Mindfulness en mindful zijn lijken modewoorden te zijn geworden door de aandacht van vele bladen, goeroes en televisieprogramma’s. Maar eigenlijk bestaat het al duizenden jaren en vindt mindfulness haar oorsprong in het boeddhisme. Het is een vorm van mediteren waarbij opmerkzaamheid centraal staat.

Het is objectief leren waarnemen, zonder hier oordelen aan vast te plakken of conclusies uit te trekken. Het doel van Mindfulness is je geest leeg te maken en je te bevrijden van het ‘commentaarstemmetje’, dat we kennen.

Luister naar jouw lijf

Soms heb je lichamelijke klachten. Je kunt ze niet thuisbrengen. Word ik ziek? Was het druk? Soms kan het zijn dat het ‘van binnen’ niet goed met je gaat. Na een dag vol drukte en spanningen kun je hoofdpijn hebben van een hoofdpijndossier of krijg al ‘buikpijn’ als je alleen al denkt aan de dag die voor je ligt…

Herken je klachten als hoofdpijn, maagpijn, buikpijn, duizeligheid, vermoeidheid en misschien wel een drukkende pijn op de borst. Misschien zijn het wel klachten waar je dokter geen antwoord op had (“kijk het nog twee weken aan”). Soms wordt ook geen verklaring voor de klachten gevonden.

Spanning

Mogelijk heb je in je dagelijks leven spanningen of drukte waar je lichaam je op wil wijzen. Je lichaam heeft een emotioneel geheugen dat is opgeslagen in verschillende plekken in je lijf. Niet uitgedrukte en onbewuste emoties worden letterlijk opgeslagen in het lichaam. Als je spanning voelt, kunnen dit dus emoties zijn, die het lichaam wil uitdrukken, zodat ze opgelost kunnen worden. Een seintje van je lijf, dat je emotioneel niet helemaal in balans bent. Het is een natuurlijke manier om het onbewuste bewust te maken. Maar dan moet je de tekenen uiteraard wel herkennen – om ze te kunnen ontcijferen en de balans te herstellen.

Misschien is tijd om voor jezelf en dus je lijf te zorgen. Mindfulness en mindful zijn is hiervoor een mooie ondersteuning.

Maar…wat is het nou?

Vele spreuken, teksten, quotes en meditaties zijn geschreven rondom Mindful zijn, van Loesje tot de Daila Lama, zoals bijvoorbeeld deze negen (9):

  • Ik wil niet weten wat ik later word. Ik wil weten wie ik nu ben. ~ Loesje
  • Volg je hart, want dat klopt.
  • Observe and reflect, and become a little wiser every day.
  • Mindfulness helps you go home to the present. And every time you go there and recognize a condition of happiness that you have, happiness comes ~ Thich Nhat Hanh (monnik)
  • May you live all the days of your life.
  • Verander je toekomst door jezelf te worden.
  • Herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!
  • You cannot find yourself by going into the past. You can find yourself by coming into the present ~ Eckhart Tolle
  • Waar je ook heen gaat, daar ben je.

(de originele bedenker/schrijver van de quotes of mindful kan ik niet van allemaal ontdekken)

Mindfulness is dus eigenlijk een iets waar iedereen zijn of haar eigen weg in mag vinden. Het gaat ook om jezelf vinden, om zelf ontspannen te worden en iedereen is nu eenmaal uniek. Dus met een hele eigen manier.

Ik maakte een overzicht van interessante manieren van Mindfulness. Ondersteunend vind ik “The Breathing app” van Muzikant Moby, yogi Eddie Stern en schrijver Deepak Chopra. De app is gebouwd rondom resonantie, de wetenschappelijke term voor wat er gebeurt als hartritme, bloeddruk en hersengolven op eenzelfde frequentie komen. Happinez Magazine schreef een artikel over deze app.

Een Mindfulness-onderzoek is een onderzoek naar jezelf. Wie ben jij nou? Ik wens je veel plezier met jouw onderzoek.

‘Even tot tien tellen’

Deze woorden ken je vast wel. Omdat bijvoorbeeld je moeder of je juf dat tegen je zei. En eigenlijk is het wel goed, dat tellen. Niet om je emoties te (ver-)stoppen, niet om te zorgen dat je iemand niet pijn doet, maar wel om ergens bewust aandacht voor te hebben.

Vind je het lastig om je aandacht langer dan een paar tellen vast te houden in het moment? Echt, dat is normaal. Door jezelf te trainen kun je dat wel steeds langer.

Een manier om jezelf te trainen is tellen. Hoe doet je dat…

  • Tel een punt bij iedere uitademing
  • Tel tot tien
  • Als je de tel kwijt raakt, begin je weer bij één.
  • Als je de tien hebt bereikt, begin je weer bij één.
  • Doe dit zolang als je nodig hebt om in het moment te komen.

Tellen kan een goede manier zijn om in het moment te komen, waarna je het kunt loslaten, omdat je brein is gekalmeerd. Als je hoofd dus echt niet meer stil wil zijn, kun je je gedachten ‘tot rust’ tellen.

Visueel

Een trainer van mij deelde eens een beeld van een meer. Zo’n mooi blauw, helder meer. Dat meer is een beeld van je brein. Als je druk bent, schep je de modderige bodem om, waardoor het water troebel wordt.

Door stil te zitten en je brein tot rust te brengen, begint de modder terug naar de bodem te zakken. En als je even geduld hebt, niet te streng bent tegen jezelf, merk je dat het water weer helder wordt. De rust keert terug in je hoofd.

Trainen dus

(Tot tien) Tellen is een praktische manier om geduld te oefenen, tot het troebele water weer helder is. Probeer dit tellen een paar dagen op rij. Je kunt echt een kalmer brein hebben. Je hoofd vindt rust.

Laad je met rust.

 

 

PS. Ik schreef tips over Mindfulness, een fijne manier om even stil te staan bij jezelf. Klik hier voor de link.

 

Volle maan 31 januari

Woensdag 31 januari is er weer een volle maan. Vandaag deel ik informatie over deze maan.

Woensdag zie je een maan, die je nog nooit eerder hebt gezien. Drie hemelse gebeurtenissen, die in meer dan 150 jaar niet samenvielen, hebben invloed op de verschijning van de volgende volle maan, die op 31 januari zal plaatsvinden, een gebeurtenis die is beschreven als een superblauwe bloedmaan-eclips. Dus, noem het wat je maar wilt, een rode maan, een blauwe maan of een supermaan, de gebeurtenis die we gaan zien, is volgens experts in meer dan 150 jaar niet waargenomen.

Deze supermaan zal een totale maansverduistering vertonen en totaal zichtbaar zijn vanuit het westen van Noord-Amerika tot aan de Stille Oceaan en Oost-Azië. De baan van de maan rond onze planeet is gekanteld, dus valt deze voor het grootste gedeelte boven of onder de schaduw van de aarde. Wij kunnen het in Nederland helaas niet zien.

(tekst gebaseerd op wakkeremensen)

De maan is wel 14% groter en 30% lichter dan normaal! Het is de 2e volle maan van de maand januari (in februari is er dus geen volle maan), de aarde staat nu tussen de maan en de zon in, het zonlicht wordt door de atmosfeer geduwd en filtert het blauwe licht. Wat dan over blijft zijn de kleuren oranje en rood.

Wat zegt deze maan? De versluierde waarheid, de begraven emoties, ja die gaan nu even lekker met je aan de haal, emotioneel gezien. Deze volle maan energie laat veel aan de oppervlakte komen; het beste is om er gewoon maar in mee te gaan. Je wilt het hoe dan ook (toch) allemaal ‘oplossen’. Je gevoelswereld wordt dus even op zijn kop gezet en emoties komen meer dan ooit aan de oppervlakte. Lekker (uit)huilen dus. Zoals de wolven aan de vollemaan hemel.

Oude wonden (uit het verleden) komen ook weer fijn ‘hallo’ zeggen en je zult weer diep door de mest moeten graven om alles werkelijk te doorvoelen.
Als het te intens wordt, of als je veiligheidsgevoel door elkaar wordt geschud, weet dan dat dit alleen gebeurt om positieve veranderingen in je leven te bewerkstelligen.
Je beschikt te allen tijde over innerlijke kracht.
Jij kunt in een Koning(in)/ Leeuw(in) veranderen.
Je trots zal je erdoor gidsen.

(tekst gebaseerd op Caroline – karma)

Een filmpje waarin deze maan wordt toegelicht vind je hier op Youtube.

9 tips om het Vakantiegevoel vast te houden

Lucht blauwWe zijn weer begonnen. Of beginnen binnenkort. E-mails van het werk beantwoorden. Met kinderen naar school brengen. De post van een aantal weken doornemen. Tenminste als je op vakantie geweest bent. Voor de mensen hier in mijn regio midden zijn de schoolvakanties in ieder geval weer bijna voorbij. Het slechte nieuws: je fijne vakantiegevoel is zo ongeveer twee weken tot een maand na terugkeer houdbaar, afhankelijk van hoe goed je hebt afgeschakeld of hebt ontspannen tijdens je vakantie. Het ‘fade out effect’ wordt dit door onderzoekers genoemd. Na die periode ben je weer terug op het punt waar je was vóór je vakantie, qua geluk, energie en motivatie. Dat concludeerde althans onderzoekster Jessica de Bloom van Tilburg University in het onderzoek ‘Effects of vacation from work on health and well-being: Lots of fun, quickly gone. Work and Stress’ uit 2010.

Het zou fijn zijn als we de komende dagen of zelfs weken nog kunnen genieten van dat fijne vakantiegevoel dat we hadden. Van die geweldige camping, het Italiaanse ijs, de mooie bergen, de fijne wandeling, dat concert, het romantische kasteeltje, de zon die scheen, of juist niet. Wat fijn zou het zijn als we het vakantiegevoel nog wat vast te kunnen houden.

Ik deel 9 tips om jouw vakantiegevoel (langer) vast te houden:

1. Houd een weekje (of twee…) vrij van sociale verplichtingen.

Weer terug in de routine komen kost energie, omdat je nu je vakantieritme gewend bent. Beetje timemanagement, met prioriteit voor jezelf

2. Blijf in het hier en nu

Als je dan activiteiten moet of wilt ondernemen, doe ze dan bewuster. Hou je aandacht erbij. Je blijft in het hier en nu en ervaart dat de tijd minder snel gaat.

3. Maak keuzes

Bedenk wat je wilt doen en niet wat je moet doen. Je huis en je koffer… het hoeft niet allemaal direct opgeruimd en weggewerkt te worden. Wanneer je er voor jezelf geen haast achter zet en wat je doet op je gemak doet, geeft dit je rust en ruimte.

4. Gevoelens en emoties

Vakantie is vaak een moment waarop je bedenkt of je je werk nog wel leuk vindt en denk je ook vaak na over de toekomst. Door bij thuiskomst met aandacht de dingen te doen word je je bewust van je gevoelens en emoties. Dit geeft aan welke dingen je leuk vindt om te doen, wanneer ga je over je grens, waar heb je een hekel aan etc.

5. Herinneringen

Zorg voor tastbare herinneringen aan je vakantie. Een souvenir op je nachtkastje, die mooie foto meteen laten uitvergroten of plaats hem op je telefoon… Zo word je vaak herinnerd aan jouw mooie vakantie.

6. Naar buiten

bomen-in-onkruid

Voordat we het weten zitten we weer elke dag binnen, maar probeer zo veel mogelijk naar buiten te gaan. Vooral als je weer aan het werk bent, kan de natuur je extra energie geven. En omdat er nu nog leuke buitenactiviteiten zijn, zoals concerten en festivals, houd je dat vakantiegevoel automatisch nog wat langer vast. Ga dus lekker naar buiten. Overigens kan dat ook met een extra wijntje of etentje in de achtertuin of balkon.

7. Neem gewoontes uit je vakantie over

Las je tijdens je vakantie voor het slapengaan nog een paar bladzijdes uit je boek, maakte je elke dag een avondwandeling of dronk je ’s ochtends altijd een verse smoothie? Neem een gewoonte die je had tijdens je vakantie mee naar huis. Misschien houd je het niet lang vol, maar de eerste weken zijn al waardevol om de sfeer vast te houden.

8. Luister naar jouw lijf

Pijn en andere lichamelijk klachten komen op of verdwijnen juist tijdens ontspanning. Hoofdpijn? Je rug? Buik? Wat is er nu juist niet? Of wel? Merk het op en blijf je bewust van de lichamelijke signalen na je vakantie.

9. Doe de dingen die je op vakantie miste

Naast de hagelslag of pindakaas, kun je denken aan fietsen, het Hollandse avondeten, wandelen door het bos of een leuke serie op Netflix.

Tot slot… “Het vakantiegevoel” is natuurlijk voor iedereen anders. Sommigen geven het eerlijk toe… aan het werk gaan is ook wel weer lekker. Structuur, tijd voor je koffie, je hoofd kan weer aan de slag…  Op twitter las ik van tweep Ton: “Canada thuis nagebouwd. Vanavond ook bier en kampvuur in de tuin. #vakantiegevoel” Mariska uit Twente twittert een foto van de Drentse bol: “Zo houden we het #vakantiegevoel nog een beetje vast!” Arjen meldt: “Lekker rondje om de Loosdrechtse plassen #vakantiegevoel”

En jij? Wat ga jij vasthouden? Wat is jouw ultieme vakantiegevoel?

 

PS Ik vind het leuk als je me een bericht stuurt over jouw vakantiegevoel. Dat kan via mijn contactformulier of deel het via een bericht hieronder.

BewarenBewaren

BewarenBewaren