Dromen herinneren

Dromen geven informatie. Iedereen droomt. Dromen is een biologische noodzaak. Door te slapen en te dromen rust je uit en organiseer jij je gedachten, gevoelens en emoties. Zo herstelt jouw fysieke en mentale systeem.

In je onbewuste bevindt zich alles wat jij in je leven hebt meegemaakt. Dat betekent ook die gebeurtenissen die jij liever vergeet. Of die je alleen onthouden hebt met je lichaam en niet met je geheugen in je hoofd.

Maar (soms) zonder dat we het door hebben, sturen de onderdrukte emoties, gevoelens en gedachten ons dagelijks gedrag aan. In je dromen komt dit onbewuste deel van jezelf naar voren. Op een manier die verrassend en soms ook, in nachtmerries, angstaanjagend is. Dat wat je weggestopt, wil gezien, gehoord en gevoeld worden.

Je droom komt je als het ware iets vertellen en aan jou de taak om dat te ontdekken. Dat maakt je droom betekenis geven de methode om je problemen achter je te laten.

Maar hoe onthoud je jouw dromen? Iedereen kan het leren! Het vraagt je wel om te oefenen.

Wat doen wanneer je wakker bent?

Leg je droom vast, direct nadat je wakker bent geworden

Je droomherinnering is vaak vluchtig. Als je eerste gaat ontbijten of douchen ben je jouw dromen vergeten wanneer je daarmee klaar bent. Schrijf daarom je droom op direct nadat je wakker bent geworden.

Wanneer je geen zin hebt om je droom helemaal op te schrijven, schrijf dan een paar steekwoorden op en werk die later op de dag uit. Of spreek je droom in via een app op je telefoon. En ook kun je je droom vertellen aan je partner (als hij of zij er zin in heeft…)

Wees je bewust hoe je je voelt

De stemming waarin je wakker wordt, is vaak ook de stemming van je laatste droom. Neem even de tijd om te weten hoe je je voelt. De droombeelden die bij dat gevoel horen, zullen dan gemakkelijker terugkomen en  herinnert.

Terug naar de slaaphouding

Je droomherinnering hangt samen met de houding waarin je lag toen je de droom had. Lig je in dezelfde houding als toen, dan schiet de droom je makkelijker te binnen. Omdat je vaak wakker wordt uit je laatste droom, kun je eerst het beste in dezelfde houding blijven liggen. Schiet je niets te binnen? Veranderen dan voorzichtig, met je ogen dicht, van houding. Misschien dat je je droom je dan te binnen schiet.

Schrijf àlles op wat je je herinnert

Soms zeggen mensen dat ze nooit dromen. Maar vraag je door, dan blijken ze zich wel degelijk van alles te herinneren. Ze vinden de droom alleen te gewoontjes om op te schrijven. Maar: ook gewone dromen zijn dromen waaruit je veel te weten kunt komen. En als je goed naar een droom kijkt, blijkt die op het tweede gezicht bijna nooit ‘gewoon’ te zijn. Wees dus niet te kritisch over je dromen, maar schrijf gewoon alles op.

Wat kun je als voorbereiding voor het slapen doen?

Maak een lijstje van belangrijke mensen uit je leven

Je droomt soms over gebeurtenissen of personen uit je dagelijkse leven. Dus maak een lijstje van een stuk of 6 tot 8 mensen met wie je veel te maken hebt. Zoals je partner, kinderen, goede vrienden of collega’s. Wanneer je dat lijstje in gedachten langsloopt als je wakker bent geworden, kan je opeens te binnen schieten: ‘Ja, ik heb van Henny gedroomd, dat is waar ook’. En als je weet van wie hebt gedroomd, weet je vaak ook beter wat je hebt gedroomd.

Ook al zijn je ouders overleden, zet ook hen op jouw lijstje. Veel mensen dromen over hun ouders, ook als zij al (lang geleden) zijn overleden.

Mediteer voor je gaat slapen

Onderzoek bewijst het: mensen die regelmatig mediteren onthouden hun dromen beter. Dat is ook geen raar: door mediteren wordt je gedachtestroom wat minder. Ook komt er meer ruimte voor droombeelden. Dus een minuut of tien of vijftien mediteren voor je gaat slapen, helpt je om de volgende ochtend je droom beter te onthouden.

Ook als je regelmatig op een ander moment van de dag mediteert, zul je je dromen makkelijker kunnen herinneren.

Geef jezelf een suggestie

Je geeft je onbewuste als het ware de opdracht je droom voor je vast te houden. Ontspan je lekker als je eenmaal in bed ligt. Dan maak je een zin waarin je jezelf opdraagt je droom te herinneren. Zoek een zin uit die je aanspreekt. Voorbeelden zijn: ‘ik wil mijn dromen’ of: ‘morgen wil ik mij m’n droom herinneren’. Een langere zin kan ook natuurlijk.

Deze zin blijf je nu zachtjes voor jezelf herhalen. Of je herheelt de zin steeds in gedachten. Het beste is dat je met dit zinnetje op je lippen in slaap valt.

Geef je dromen een plaats in je leven overdag

Praat erover, mijmer erover, denk erover na. Dat doen we ook met de mailtjes tijdens de 12 dagen. Hoe meer aandacht je je eigen dromen geeft, hoe meer aandacht je aan dromen in het algemeen besteed, hoe meer ze zich aan je laten zien.

Als het onthouden van dromen niet helemaal direct lukt, laat je niet ontmoedigen. Iedereen kan binnen korte tijd leren fragmenten van dromen of zelfs hele dromen te onthouden. Tips of een reactie? Laat het weten!

Geef een reactie