Je eigen ruimte innemen

Wat doe jij als je in gesprek bent met iemand? Luister je vooral? Hoe reageer je als je een tegenligger op de stoep tegenkomt? Zeg jij sorry wanneer iemand tegen jou aanloopt? Hoeveel ruimte durf jij in te nemen? Hoe komt dat toch dat sommige mensen zich kleiner maken? Minder belangrijk en de ander dus groter maakt. Mag jij geen plaats innemen? Is die ander zoveel belangrijker dan jij?

Verantwoordelijk

Voel jij je verantwoordelijk voor de ander? Dat hij of zij zich goed voelt. Met je verstand begrijp je het wel: Jij bent niet verantwoordelijk voor het verdriet en het ongemak van de ander. Net zoals de ander niet verantwoordelijk is voor het verdriet en ongemak in jou. Maar voelt het ook zo? Als je met jouw opmerkzaamheid en gevoeligheid opmerkt dat de ander iets nodig heeft.

Jezelf begeleiden

Om je eigen ruimte in te nemen, moet je jezelf leren begeleiden. In je wensen, in je verdriet, in de eenzaamheid. Maar vooral in de vrijheid in de verbinding met wie jij bent. Jouw kostbaarheid. Je bent het grootste geschenk voor de ander door helemaal jezelf te mogen zijn. De ruimte die je inneemt en jouw oordeel, jouw mening, is niet gericht tégen de ander. Die is er vóór jou. Als je je ruimte inneemt, is dat dus niet bedoeld om de ander te schaden, omdat je die niet leuk, lief of aardig vindt. Dit is bedoeld om trouw te kunnen blijven aan jezelf. Goed voor jezelf te zorgen en via die weg gezond te blijven. En vanuit die plek kun je er op de meest optimale manier voor een ander zijn.

Onderzoek

Om jezelf te helpen en dus te begeleiden kun je op onderzoek gaan. Neem je voldoende rust en tijd om de dingen te doen die voor jou belangrijk zijn. Wees hierin eerlijk naar jezelf: wat vind ik echt leuk om te doen, en wat doe ik ‘omdat het zo hoort’. Je kunt alleen volledig jezelf zijn als je vooral éérst goed voor jezelf zorgt. Verleg de focus naar wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn. En dan volgt de rest vanzelf. En daarmee ook het contact en de verbinding met de ander.

Geef een reactie