Mindful en Mindfulness… wat is dat nou?

Als je op een verjaardag, bij de kassa of waar dan ook ‘mindfulness’ of ‘mindful’ ter sprake brengt, is mijn ervaring: óf iemand weet wat het is en heeft er een duidelijke mening over, óf iemand heeft geen idee wat het is.

Mindfulness als modewoord

Ken je het (niet)? Mindfulness en mindful zijn lijken modewoorden te zijn geworden door de aandacht van vele bladen, goeroes en televisieprogramma’s. Maar eigenlijk bestaat het al duizenden jaren en vindt mindfulness haar oorsprong in het boeddhisme. Het is een vorm van mediteren waarbij opmerkzaamheid centraal staat.

Het is objectief leren waarnemen, zonder hier oordelen aan vast te plakken of conclusies uit te trekken. Het doel van Mindfulness is je geest leeg te maken en je te bevrijden van het ‘commentaarstemmetje’, dat we kennen.

Luister naar jouw lijf

Soms heb je lichamelijke klachten. Je kunt ze niet thuisbrengen. Word ik ziek? Was het druk? Soms kan het zijn dat het ‘van binnen’ niet goed met je gaat. Na een dag vol drukte en spanningen kun je hoofdpijn hebben van een hoofdpijndossier of krijg al ‘buikpijn’ als je alleen al denkt aan de dag die voor je ligt…

Herken je klachten als hoofdpijn, maagpijn, buikpijn, duizeligheid, vermoeidheid en misschien wel een drukkende pijn op de borst. Misschien zijn het wel klachten waar je dokter geen antwoord op had (“kijk het nog twee weken aan”). Soms wordt ook geen verklaring voor de klachten gevonden.

Spanning

Mogelijk heb je in je dagelijks leven spanningen of drukte waar je lichaam je op wil wijzen. Je lichaam heeft een emotioneel geheugen dat is opgeslagen in verschillende plekken in je lijf. Niet uitgedrukte en onbewuste emoties worden letterlijk opgeslagen in het lichaam. Als je spanning voelt, kunnen dit dus emoties zijn, die het lichaam wil uitdrukken, zodat ze opgelost kunnen worden. Een seintje van je lijf, dat je emotioneel niet helemaal in balans bent. Het is een natuurlijke manier om het onbewuste bewust te maken. Maar dan moet je de tekenen uiteraard wel herkennen – om ze te kunnen ontcijferen en de balans te herstellen.

Misschien is tijd om voor jezelf en dus je lijf te zorgen. Mindfulness en mindful zijn is hiervoor een mooie ondersteuning.

Maar…wat is het nou?

Vele spreuken, teksten, quotes en meditaties zijn geschreven rondom Mindful zijn, van Loesje tot de Daila Lama, zoals bijvoorbeeld deze negen (9):

  • Ik wil niet weten wat ik later word. Ik wil weten wie ik nu ben. ~ Loesje
  • Volg je hart, want dat klopt.
  • Observe and reflect, and become a little wiser every day.
  • Mindfulness helps you go home to the present. And every time you go there and recognize a condition of happiness that you have, happiness comes ~ Thich Nhat Hanh (monnik)
  • May you live all the days of your life.
  • Verander je toekomst door jezelf te worden.
  • Herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!
  • You cannot find yourself by going into the past. You can find yourself by coming into the present ~ Eckhart Tolle
  • Waar je ook heen gaat, daar ben je.

(de originele bedenker/schrijver van de quotes of mindful kan ik niet van allemaal ontdekken)

Mindfulness is dus eigenlijk een iets waar iedereen zijn of haar eigen weg in mag vinden. Het gaat ook om jezelf vinden, om zelf ontspannen te worden en iedereen is nu eenmaal uniek. Dus met een hele eigen manier.

Ik maakte een overzicht van interessante manieren van Mindfulness. Ondersteunend vind ik “The Breathing app” van Muzikant Moby, yogi Eddie Stern en schrijver Deepak Chopra. De app is gebouwd rondom resonantie, de wetenschappelijke term voor wat er gebeurt als hartritme, bloeddruk en hersengolven op eenzelfde frequentie komen. Happinez Magazine schreef een artikel over deze app.

Een Mindfulness-onderzoek is een onderzoek naar jezelf. Wie ben jij nou? Ik wens je veel plezier met jouw onderzoek.

Geef een reactie