‘Even tot tien tellen’

Ademen

Deze woorden ken je vast wel. Omdat bijvoorbeeld je moeder of je juf dat tegen je zei. En eigenlijk is het wel goed, dat tellen. Niet om je emoties te (ver-)stoppen, niet om te zorgen dat je iemand niet pijn doet, maar wel om ergens bewust aandacht voor te hebben.

Vind je het lastig om je aandacht langer dan een paar tellen vast te houden in het moment? Echt, dat is normaal. Door jezelf te trainen kun je dat wel steeds langer.

Een manier om jezelf te trainen is tellen. Hoe doet je dat…

  • Tel een punt bij iedere uitademing
  • Tel tot tien
  • Als je de tel kwijt raakt, begin je weer bij één.
  • Als je de tien hebt bereikt, begin je weer bij één.
  • Doe dit zolang als je nodig hebt om in het moment te komen.

Tellen kan een goede manier zijn om in het moment te komen, waarna je het kunt loslaten, omdat je brein is gekalmeerd. Als je hoofd dus echt niet meer stil wil zijn, kun je je gedachten ‘tot rust’ tellen.

Visueel

Een trainer van mij deelde eens een beeld van een meer. Zo’n mooi blauw, helder meer. Dat meer is een beeld van je brein. Als je druk bent, schep je de modderige bodem om, waardoor het water troebel wordt.

Door stil te zitten en je brein tot rust te brengen, begint de modder terug naar de bodem te zakken. En als je even geduld hebt, niet te streng bent tegen jezelf, merk je dat het water weer helder wordt. De rust keert terug in je hoofd.

Trainen dus

(Tot tien) Tellen is een praktische manier om geduld te oefenen, tot het troebele water weer helder is. Probeer dit tellen een paar dagen op rij. Je kunt echt een kalmer brein hebben. Je hoofd vindt rust.

Laad je met rust.

 

 

PS. Ik schreef tips over Mindfulness, een fijne manier om even stil te staan bij jezelf. Klik hier voor de link.

 

Geef een reactie