9 tips om het Vakantiegevoel vast te houden

Lucht blauwWe zijn weer begonnen. Of beginnen binnenkort. E-mails van het werk beantwoorden. Met kinderen naar school brengen. De post van een aantal weken doornemen. Tenminste als je op vakantie geweest bent. Voor de mensen hier in mijn regio midden zijn de schoolvakanties in ieder geval weer bijna voorbij. Het slechte nieuws: je fijne vakantiegevoel is zo ongeveer twee weken tot een maand na terugkeer houdbaar, afhankelijk van hoe goed je hebt afgeschakeld of hebt ontspannen tijdens je vakantie. Het ‘fade out effect’ wordt dit door onderzoekers genoemd. Na die periode ben je weer terug op het punt waar je was vóór je vakantie, qua geluk, energie en motivatie. Dat concludeerde althans onderzoekster Jessica de Bloom van Tilburg University in het onderzoek ‘Effects of vacation from work on health and well-being: Lots of fun, quickly gone. Work and Stress’ uit 2010.

Het zou fijn zijn als we de komende dagen of zelfs weken nog kunnen genieten van dat fijne vakantiegevoel dat we hadden. Van die geweldige camping, het Italiaanse ijs, de mooie bergen, de fijne wandeling, dat concert, het romantische kasteeltje, de zon die scheen, of juist niet. Wat fijn zou het zijn als we het vakantiegevoel nog wat vast te kunnen houden.

Ik deel 9 tips om jouw vakantiegevoel (langer) vast te houden:

1. Houd een weekje (of twee…) vrij van sociale verplichtingen.

Weer terug in de routine komen kost energie, omdat je nu je vakantieritme gewend bent. Beetje timemanagement, met prioriteit voor jezelf

2. Blijf in het hier en nu

Als je dan activiteiten moet of wilt ondernemen, doe ze dan bewuster. Hou je aandacht erbij. Je blijft in het hier en nu en ervaart dat de tijd minder snel gaat.

3. Maak keuzes

Bedenk wat je wilt doen en niet wat je moet doen. Je huis en je koffer… het hoeft niet allemaal direct opgeruimd en weggewerkt te worden. Wanneer je er voor jezelf geen haast achter zet en wat je doet op je gemak doet, geeft dit je rust en ruimte.

4. Gevoelens en emoties

Vakantie is vaak een moment waarop je bedenkt of je je werk nog wel leuk vindt en denk je ook vaak na over de toekomst. Door bij thuiskomst met aandacht de dingen te doen word je je bewust van je gevoelens en emoties. Dit geeft aan welke dingen je leuk vindt om te doen, wanneer ga je over je grens, waar heb je een hekel aan etc.

5. Herinneringen

Zorg voor tastbare herinneringen aan je vakantie. Een souvenir op je nachtkastje, die mooie foto meteen laten uitvergroten of plaats hem op je telefoon… Zo word je vaak herinnerd aan jouw mooie vakantie.

6. Naar buiten

bomen-in-onkruid

Voordat we het weten zitten we weer elke dag binnen, maar probeer zo veel mogelijk naar buiten te gaan. Vooral als je weer aan het werk bent, kan de natuur je extra energie geven. En omdat er nu nog leuke buitenactiviteiten zijn, zoals concerten en festivals, houd je dat vakantiegevoel automatisch nog wat langer vast. Ga dus lekker naar buiten. Overigens kan dat ook met een extra wijntje of etentje in de achtertuin of balkon.

7. Neem gewoontes uit je vakantie over

Las je tijdens je vakantie voor het slapengaan nog een paar bladzijdes uit je boek, maakte je elke dag een avondwandeling of dronk je ’s ochtends altijd een verse smoothie? Neem een gewoonte die je had tijdens je vakantie mee naar huis. Misschien houd je het niet lang vol, maar de eerste weken zijn al waardevol om de sfeer vast te houden.

8. Luister naar jouw lijf

Pijn en andere lichamelijk klachten komen op of verdwijnen juist tijdens ontspanning. Hoofdpijn? Je rug? Buik? Wat is er nu juist niet? Of wel? Merk het op en blijf je bewust van de lichamelijke signalen na je vakantie.

9. Doe de dingen die je op vakantie miste

Naast de hagelslag of pindakaas, kun je denken aan fietsen, het Hollandse avondeten, wandelen door het bos of een leuke serie op Netflix.

Tot slot… “Het vakantiegevoel” is natuurlijk voor iedereen anders. Sommigen geven het eerlijk toe… aan het werk gaan is ook wel weer lekker. Structuur, tijd voor je koffie, je hoofd kan weer aan de slag…  Op twitter las ik van tweep Ton: “Canada thuis nagebouwd. Vanavond ook bier en kampvuur in de tuin. #vakantiegevoel” Mariska uit Twente twittert een foto van de Drentse bol: “Zo houden we het #vakantiegevoel nog een beetje vast!” Arjen meldt: “Lekker rondje om de Loosdrechtse plassen #vakantiegevoel”

En jij? Wat ga jij vasthouden? Wat is jouw ultieme vakantiegevoel?

 

PS Ik vind het leuk als je me een bericht stuurt over jouw vakantiegevoel. Dat kan via mijn contactformulier of deel het via een bericht hieronder.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie