Blue Monday

Ik waarschuw je alvast, want het is mijn laatste column voor dé dag. De dag die we ervaren als de meeste deprimerende dag van het jaar, komt er weer aan. Maandag 23 januari is het zover. Blue Monday. Of ‘blauwe maandag’ in het Nederlands. Een Britse psycholoog, Arnall, bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Door dit te lezen word je misschien nu al meteen treurig?

Wat ik interessant vind, is dat op de sociale media twee verschillende data worden genoemd voor de meeste depressieve dag van het jaar. Sommige beweren namelijk dat de derde maandag van het jaar #bluemonday is, dus 16 januari. Volgens de definitie van de psycholoog is het 23 januari en dat lijkt online ook de meest gebruikte dag. Ook KRO-NCRV staat er die dag bij stil met “het Depressiegala” op televisie. Bekende Nederlanders, onder wie voetbalanalyticus René van der Gijp, vragen in dit programma aan de hand van eigen ervaringen aandacht voor depressie.

Afgelopen dagen was online Nederland al aan het oefenen voor dé dag. Sabine twitterde zaterdag: “Vandaag generale repetitie voor #bluemonday”. Gelukkig bedacht iemand ook een Facebook evenement met de naam “Klaagvrije maandag“. Een goed plan, want we kunnen ons de komende weken als voorbereiding op #bluemonday ook richten op dingen als de nieuwe vakantiedagen, Netflix kijken, de lente die in maart komt, het massagebezoek, dat concert in mei, de dagen die langer worden en in het hier en nu bijvoorbeeld, dat je de krant aan het lezen bent met misschien wel lekker die koffie of thee. Een fijne dag gewenst!

Geef een reactie