Maneschijn

Afgelopen week was de maan in het nieuws. Naast de aankomst van sinterklaas en de maan die schijnt door de bomen was er maandag ook een #supermaan. Wat is een supermaan eigenlijk? De maan draait in 28 dagen rondom de aarde, maar die omloopbaan is géén volmaakte cirkel. In plaats daarvan is de omloopbaan van de maan een beetje elliptisch van vorm. Dat betekent dat de maan soms dichterbij staat dan anders. Als de maan zich op het punt van haar omloopbaan bevindt waarbij de afstand tot de aarde het kleinst is, dan spreken we van het perigeum. Dat was dus maandag, ook in de Drechtsteden.

Als je op google leest over de volle maan, en dus zeker over deze supermaan, dan vind je veel artikelen over de invloed die de maan mogelijk zou hebben op ons. Zo zou in het dierlijke en menselijk leven de Maan het gehele gebied van wat allemaal ‘vloeit’ regeren: water, sappen, bloed, klierafscheidingen, lymfe, etc.. Alle klieren lijken sterker te werken naarmate de Maankracht toeneemt, en omgekeerd.

Slaap

Ook zou het onze slaap beïnvloeden. @NationalGeographic schreef ook over de invloed die de maan mogelijk precies heeft naar aanleiding van een onderzoek door een groep Zwitserse biologen die opvallende veranderingen in het slaapgedrag van proefpersonen vond. Zo duurde het rond volle maan langer voordat proefpersonen in slaap vielen. Ook hadden ze lagere melatonine waarden (een hormoon dat het slaapritme regelt) en sliepen ze korter dan bij andere maanstanden. De hersenactiviteit die bij een diepe slaap hoort, verminderde tijdens volle maan met dertig procent. De volle (super-)maan heeft dus mogelijk ook invloed op jou en wat je afgelopen dagen voelde door de supermaan.

Online

Quoosi schrijft: “Supermaan? Slapelozenachtmaan! #supermaan #nosleep” Myriam twittert midden in de nacht: “Bedankt #supermaan #klaarwakker”. Helaas konden we de supermaan door de bewolking in de Drechtsteden niet zien. Aukelien schrijft: “Oke, duidelijk. Een supermaan kan dus niet door wolken heen schijnen.” Kirsten ziet de maan ook niet: “Jammer genoeg nog steeds bewolking en geen #Supermaan. Over 18 jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen. Getsie, dan ben ik 40.” En jij?

Geef een reactie