Tongbreker

Aan de Lindelaan in Zwijndrecht was vrijdagmorgen veel activiteit. Ik kon het weten, want tegenwoordig werk ik aan de Burg. de Bruïnelaan, dus ik zag de lampen en sirenes voorbij komen. Bij graafwerkzaamheden aan een riool werd rond 09.00 uur een gasleiding geraakt. Uit voorzorg werden direct omwonenden geëvacueerd. Zij werden opgevangen op het gemeentehuis. Ook kinderdagverblijf Yes! in de Lindelaan was ontruimd.

Heb jij dat dan ook: als je Lindelaan hoort, dat je dan denkt aan het versje van vroeger, die tongbreker? Beetje raar wel ja 😉 Tongbrekers zijn “woorden of zinnen waar je je tong over breekt”. En deze was in mijn geboortestraatje in Dordrecht populair: ‘Liesje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan. Maar omdat Lotje niet wilde lopen liet Liesje Lotje staan.’ En ja…of je het gelooft of niet: ook via sociale media hebben we lol om tongbrekers. Zo is er een lijstje met voetballers in de Nederlandse competitie, die moeilijk uit te spreken zijn, zoals Bilal Başaçikoglu (Feyenoord), Reza Ghoochannejhad (Heerenveen) en Leroy Resodihardjo. Hiervoor wordt met respect over de commentators gesproken. Of wordt juist om ze gelachen. Tegeltjeswijsheid.nl heeft zelfs een week van de tongbreker. Ook is er een lijst met de meest lange en ingewikkelde namen in de wereld, de stadstongbrekers. Zo is er “Gasselterboerveenschemond” in Drenthe: de langste aaneengeschreven plaatsnaam in Nederland. En dan heb je nog Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwl in Wales.

Tot zover het dagdromen over tongbrekers, over vroeger en over de Lindelaan. De monteurs van netbeheerder Stedin hadden het lek aan de Lindelaan in Zwijndrecht rond 10.40 uur ook weer gedicht. Met dank aan Twitter @ZHZactueel @P2000ZHZ las ik dat het weer veilig was rond de Lindelaan. De bewoners en de kinderen van de opvang konden toen weer naar huis. En toen… R. twitterde het echt… “En toen Lotje goed kon lopen, is zij weer naar huis gegaan.” Serieus, ik ben dus niet de enige in Zwijndrecht die soms denkt aan die tongbreker. En jij? #durftevragen

Geef een reactie